HTML

Reklamálok, avagy élek Magyarországon

Ha valaki odafigyel arra, hogy a megrendelt szolgáltatás tényleg teljesítve van-e, a boltban a tejföl át van-e dátumozva stb., akkor döbbenten fogja tapasztalni hogy rosszabb a helyzet, mint amilyennek látszik: úton-útfélen megpróbálják átvágni, meglopni az embert. Erről szól ez a blog.

Friss topikok

  • anti-reklamator: Én csak most olvastam, de le a kalappal előtted! (2010.01.28. 20:21) Két nap tapasztalat. Sztrájk. (Frissítve: 6.nap)
  • Tigrinc: Szia Reklamátor! Én Ford szervízben dolgoztam egy ideig, kocsikat mostam, de egyből a szerelő műhe... (2009.09.25. 19:17) Megbízható márkaszervíz
  • Tigrinc: Hát nem semmi !!! Én is kicsaptam a balhét az Electro World dunakeszi áruházában. Nem is hagyom an... (2009.09.25. 18:33) A GVH dolgozik...
  • anti-reklamator: Hát ez most nagyon idevág! Ma tanultuk a fegyelmi eljárást és a kártérítési kötelezettséget. A "mu... (2009.06.18. 18:24) BKV-s szemét (Frissítve)
  • Reklamátor: Szia Anti-reklamátor! Pedig csak biztatni tudlak, hogy vidd vissza az ilyen termékeket az ügyfélsz... (2009.02.12. 09:04) Újracsomagolva

Linkblog

Bürokrácia 1.0

2008.11.06. 17:17 Reklamátor

Telekegyesítés. Az élet úgy hozta, ahhoz, hogy megfelelő telkünk legyen, kettőt kellett venni, és utána egyesíteni. Ez utóbbi elméletileg csak annyit jelentene, hogy a földhivatalban az egyik helyrajzi számot kihúzzák, és a másikhoz odaírják a két telek adatainak összegét, továbbá a térképen kiradírozzák a két telek közötti vonalat. Az nem meglepő, hogy ezért a „szolgáltatásért” többször lehúznak anyagilag, de hogy normálisan ez se megy, az döbbenet.

Akkor nézzük lépésről lépésre.


 

1. lépés:

Végy két telket egymás mellett. Feleljen meg minden létező jogi paraméternek, településrendezési tervnek, országos építési előírásoknak stb., hogy egyesítéskor ne lehessen mibe belekötni.


 

2. lépés:

Az önkormányzaton azt tanácsolták, hogy telekegyesítés előtt szerezzek előzetes hozzájárulást tőlük, hogy feleslegesen ne költsek el ennyi pénzt, ha mégis valami megakadályozná a telkek egyesítését. Be is adtam a kérvényem, de egy hónapig semmilyen választ nem kaptam rá. Egy hónap után kiderült: elveszett a kérvényem. Nagy rend lehet ott ahol a már iktatott iratok csak úgy eltűnnek. Több heti reklamálás után, elindult az ügyem intézése. De még egyszer közbe kellett avatkoznom, mert egyik osztály se érezte úgy, hogy ő lenne az illetékes, és egymás között akarták "dobálni" a kérvényemet. A kérvényemmel való pingpongozást gyorsan megakadályoztam, megfenyegettem az ügyintézőt, hogy panaszt teszek a jegyzőnél, beszéltem osztályvezetővel, stb., mire a törvényileg szabott 30 nap helyett 60 nap után sikerült kézbe vennem az előzetes hozzájárulásukat. Mi lesz itt, ha már ez ilyen lassan halad?

3. lépés:

Földmérés. Ez a móka 40E pénz. Persze ez olcsó, mert a felét állítólag a földhivatalba fizeti a földmérő.

Földmérő GPS-es kütyüvel felméri a telkemet. De ez egy másik bejegyzés lesz... :)

Ezután a földmérő megcsinálja a vázrajzot, amit bevisz a földhivatalba iktatni. A földmérőt már többször zaklattam ez ügyben, hogy meg van-e a pecsét, de soha nem volt. Itt nem tudtam hatékonyan sürgetni az ügyet, mert nem közvetlenül a földhivatallal álltam kapcsolatban, hanem a földmérővel. A földhivatalnak erre is harminc napja lett volna, de itt is 60 napot kellett várnom a záradékolásra. Miután megkaptam az anyagot, tudtam meg, hogy rém bonyolult dologra vártam ennyi időt, és fizettem ennyi pénzt. A fölmérő által beadott anyagban kb. a következő volt:

- Egy térképrészlet rajta a két terület + a szomszédok. Ez a földhivataltól digitálisan megkapott térkép, két különbséggel: A két telkem közötti határ két vonallal át volt húzva, és az egyik telek helyrajzi száma szintén át volt húzva.

- A térképszelvény alatt a telek négyzetméteradatai: 1200+800 = 2000.

Tehát azért kellett földmérő, hogy egy vonalat áthúzzon, és felírja ezt a rettentő bonyolult egyenletet. És utána azért kellett 60 nap, hogy erre ráüssenek egy pecsétet, hogy vihessem tovább a többi hivatalba.


 

4. lépés:

Az önkormányzat a következő lépés. Nekik kell mindkét telekről tulajdoni lap. (4E * 2 pénz), és egy térképmásolat (3E pénz). De minek? A záradékolás a földhivatalban zajlott, ahol a fenti iratokat állítják ki, tehát házon belül simán le tudták volna ellenőrizni, hogy a beadott térkép megfelel-e a valóságnak, és hogy tényleg én vagyok-e a tulajdonos. És nem csak le tudták volna ellenőrizni, hanem valószínűleg ez is volt a feladatuk. Idejük lett volna rá... :) De akkor miért kell ez még egyszer? És amúgy is minek térképmásolat, amikor az papír alapú, és a hivatal nem hiszem, hogy az alapján fogja rárajzolni a saját (valószínűleg) digitális térképre. De ilyenen nem akadunk fel, megszerezzük a szükséges papírokat.

De kell még egy mappa a nyomtatványboltból. Nem akármilyen mappa! Olyan, aminek a felirata „Építésügyi hatósági engedélyezés utáni kérelem”. Sima mappa nem jó, mert ebben plusz van egy kérdőív, ami arra vonatkozik, hogy a telek egyesítését szeretnénk kérni, továbbá a tulajdonosokra vonatkozó adatok. Csupa olyan adat, ami az eddigi papírokon is szerepelt....

Még veszek egy 5E forintos illetékbélyeget, mert még nem fizettem a telekegyesítésért...

Építéshatósági osztályra beadni az egészet: Ők az előzetes hozzájárulás alapján újra megvizsgálnak mindent. Erre 60 napjuk van. De az ember már telefonban jelezte, hogy még meg tudják hosszabbítani plusz 30 nappal! Ja és azt is hozzátette, hogy meg is fogják hosszabbítani....

Egy radírozás 90 nap alatt? Gondolom kenőpénzzel gyorsabban mennének a dolgok.


 

5. lépés:

Itt még nem tartunk, mert még csak két hónapja van benn az építéshatóságon az anyag. Remélem 90 nap után nem hiánypótlásra fogják visszaküldeni :)

Miután meglesz a határozat, az építéshatóság elküldi nekem! Pedig én ezzel sokat még nem érek, vissza kell vinnem nekik jobban mondva egy emelettel lejjebb, miután jogerőre emelkedik. Kivárom ezt, és visszagaloppozok hozzájuk és beadom a földhivatalba. Lehet, ezért is kell majd fizetnem, de ezt még nem árulták el. Itt is 30 napig ülnek rajta állítólag...


 

Tehát öt lépésből sitty-sutty meg is van egy telekegyesítés. És nagyjaink nem tudják, hol kell csökkenteni a bürokráciát...


 

A pénzösszegek is idegesítők, mert itt is, ott is legombolnak rólam némi készpénzt, ami összességében szerintem túl sok egy vonal kiradírozására a térképen. De ez még nem zavarna. Mondanák azt, hogy nesze fizess ennyit, és most kiradírozom. Még abba is belemennék. De hogy a teljes eljárás előreláthatóan kb. egy év, az durva. Mire végeznek, kezdhetem el az építési engedélyes hercehurcát. Ha öt év múlva építkezni akarok, lehet hogy már késésben vagyok?

32 komment

Címkék: önkormányzat bürokrácia telekegyesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamator.blog.hu/api/trackback/id/tr48754329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anti-reklamator 2008.11.06. 17:59:32

Szeva!
Aszongya' hogy... Lépésenként 60 nap, a lépések közti szütymögés 5 nap, akkor elvileg 255 nap alatt minden okés! :) És jól mondod, az építési engedélyezés még a kanyarban sincs. Na az sem lesz 1xű!

torró 2008.11.06. 19:20:05

Még jó hogy beleolvas az ember ilyen dolgokba, mert hasonló akcióba akarunk belevágni,/ de így lehet hogy csak a pofájukba/ a jó anyjukat. Ez ám a szárnyaló ország! Na mindegy, őszinte részvétem a sorstársainknak.

2008.11.06. 19:28:11

Hello. Mosolyogva olvasom írásodat. Hasonlót csinálok éppen én is. A következőt szúrtad el eddig, ami miatt hosszú lett. Olyan földmérőt kell fogadni, aki pont az önkormányzatnál dolgozik.Akkor hamarabb ment volna a dolog. Az önkormányzat kiküldi az értesítést az összes szomszédnak. 15 napjuk van kifogást emelni. Ha valaki nem veszi át a levelet, akkor megáll az ügy. Ha ismered a szomszédokat, érdemes kikérni egy listát róluk az ügyintézőtől és aláíratni mindenkivel, hogy lemond a kifogásról. Ha csak egy is lesz, akit nem találnak meg, soha nem lesz a telek összevonva. Ez az önkormányzat, de ezután jön a földhivatal. Én már 4-szer voltam ott, de még nem biztos, hogy tényleg meglesz. A bank miatt. A földhivatalnál az ügyintézés 30 nap, de sürgősségi felárért 15 nap alatt megcsinálják. Ha nem fizetsz felárat, nem lesz meg 30 napnál hamarabb, mert meg van nekik mondva, 15 napig nem is nyúlhatnak az anyaghoz. Aki nem fizet, annak nehogy már hamar meglegyen. 10.000 Ft telkenként a felár. Én itt tartok. Elméletileg már csak 15 napom van hátra. Augusztusban kezdtem. Kitartás.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.06. 19:35:19

És mienk a papírtérkép, mikor az egész ország megvan digitálisan? Neten beadnád a kérelmet, az ingatlannyilvántartási adatbázis alapján egy program vagy egy úgyintéző végrehajtaná, megkapnád a tulajdoni lapot és kész. Minek a vázrajz? A tervező majd letölti a térképi adatbázisból a telketeket digitális formában, úgyis CAD programmal tervez. Ebbe az igatlannyilvántartási adatbázisba fel lehetne tölteni az építési szabályzatokat is, akkor egy hivatalt ki lehetne hagyni. Az adatdíj az jogos ,elvégre a térképek előállítása nem olcsó, és a Földügy önfenntaró, egy fillért nem kapnak az államtól. A földmérő meg azért kell, hogy stimmel-e a telek, megelőzendő a későbbi birtokpert. Az megéri, bár ha tuti biztos vagy benne, hogy jók a birtokhatárok, és szomszédokkal is jóban vagy, akkor tulajdonképpen elvileg kihagyható lenne.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.11.06. 19:39:07

Aztakurva...
Nekünk is két telkünk van egymás mellett és majdegyszer szeretnénk egyesíteni. De ez így nagyon brutális!!!
Roli: köszi a tippeket, jól fognak jönni.

Imi65 2008.11.06. 19:50:00

Igen, ez nagyjából így megy. Azért pár hibát elkövettél. Az Önkormányzati tanácsot például nem kellett volna megfogadni. Teljesen felesleges előzetes engedélyt kérni, mivel a településrendezési, és szabályozási tervben minden belterületi, ill. külterületi beépítésre szánt területnek a paramétereit pontosan megadják. Ha a kialakítandó telek ennek megfelel, akkor nincs indok az elutasításra.
A földmérők mindig azzal érvelnek, hogy a díj azért magas, mert a földhivatalba sokat kell fizetni. A záradékolásnak szabott ára van. A te esetedben max. 2000 forint lehet talán.
A záradékolás ügyintézési határideje max. 30 nap. Ha túllépik panasszal élhetsz.
Az Önkormányzat a határozat kiadásához minden szükséges szakhatósági engedélyt meg kell, hogy kérjen. Ez területenként, településenként változhat. Ez azért lehet idő, de ezen egy kedves telefonnal ,arra a helyre ahol éppen az ügyirat dekkol, lehet gyorsítani (nem mindig a csúszó pénzen múlik)
Az illetéket, és a benyújtandó hiteles okiratokat törvény szabályozza, ezzel nem igen lehet mit kezdeni.
Ami számomra érdekes az inkább a már feljebb leírt mondatomra való visszatérés (mivel a településrendezési, és szabályozási tervben minden belterületi, ill. külterületi beépítésre szánt területnek a paramétereit pontosan megadják.)
Mielőtt a képviselő testület a nagyon hosszú idő alatt elkészült szabályozási tervet elfogadja, azt előtte az összes létező szakhatósággal leegyezteti, és engedélyezteti.
A telekalakítási eljárásban ezek a szakhatóságok ismét engedélyezik. A záradékolt vázrajz beadását követően 1 ember megnézné, hogy megfelel-e a szab. tervnek, és rápecsétel. A földhivatal ezt követően a záradékoláskor már a térképre került állapotot jogerőre emeli, és kész is van. Így kb. 35-40 nap alatt meg is lenne maximum.
Így viszont egy csomó embernek nem lenne munkája. Nekem se

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.06. 19:53:36

Nem csak záradékolás van, hanem adatdíj is ,ami tényleg nem olcsó.

Imi65 2008.11.06. 19:58:27

Ez jogos. Legutobb én csak újrazáradékoltattam, és meglepett, a pár ezer forintos ár.

Imi65 2008.11.06. 20:01:47

Ha szomszéd nem kerül elő, ill. a tértvevényes levelet nem veszi át, akkor az Önkormányzat saját hatáskörben fél év útán kiadhatja a határozatot.
De ha úgy értékeli, hogy a szomszéd érdekeit ez sértené, akkor ezt nem meri bevállalni.

2008.11.06. 20:07:04

Vazze Reklamátor ! Valamiből a közalkalmazottakat is el kell tartani akikre naggyon nagy szükség van de ezt már észre vetted és vigyáznak is rá hogy nélkülözhetetlenek legyenek. Próbálj odamenni dolgozni , ha már bejutottál,lehet h. pont ilyen leszel Te is.

Taurusz 2008.11.06. 20:08:13

Építési engedély? Na, az se kutya, nekem van olyanom. Szóval... az úgy volt, hogy megvolt a földhivatali térképmásolat,(vagy mi,) a tervrajz, meg az illetékbélyeg. Be is vittük az önkormányzathoz, az illetékes belenézett, azt mondta, hogy majd értesítenek, de addig mehet az építkezés. Kicsit meglepő volt, hogy miért nem papírt ad, vagy mi alapján ment a mehet? Talán a tervező neve? A papír vastagsága? Na, mindegy, a lényeg az, hogy mehet. Mikor a tetőt építettük már, (jó pár hónappal később) meg is jött az engedély. Ja, 30 nap, mi? Lehet, hogy fél év is volt...

4ttys 2008.11.06. 20:16:05

1. lepes: eladod mindket telket
2. lepes: eladsz minden mast amid meg van
3. lepes: veszel egy repulojegyet
4. lepes: csak latogatni mesz vissza Magyarorszagra

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.06. 20:37:38

5.lepes És abból a pénzből veszel kb 5 négyzetméter lakást pl Londonban

robin77roy 2008.11.06. 20:44:57

Az lett volna az igazi megoldás ha el se kezded. De gondolom te is becsületeas állampolgár akartál lenni mint a jozanul gondolkodok.Én a saját hibámbol tanulva többet ilyet nem teszek.Pénzt energiát idöt takaritasz meg.ha mindkétt telek a tied kapják be az épitési osztályon

Dr Kangörény 2008.11.06. 20:50:08

Imi, amit írtál igaz, de:
1. panasszal élhet a határidő túllépéséért, de minek? Amíg nincs időutazás, felesleges.
2. Én annak idején kedvesen telefonáltam. egyszer-kétszer-háromszor-négyszer. Semmi nem történt. Amikor bementem kiabálni (én kidobattam volna magam az ő helyükben) érdekes módon megoldódott a dolog 2 napon belül. Faszé kell kedvesnek lenni? Nem vagyunk barátok, rokonok, végezze a munkáját rendesen és kész.
3. törvény szabályozza a benyújtandó iratokat. Az a törvény szar, ezek szerint. Nem kéne jelezni ezt valakinek? Mondjuk az ügyintézők nem jelzik ezeket a jegyzőnek? Miért nem? Ki szóljon az miatt, hogy faszságot kell csinálni, ha nem az, aki ezt teszi?

Netuddki. 2008.11.06. 21:05:20

robin77roy 2008.11.06. 20:44:57
Aztán építési meg használatbavételi engedélyed meg hogy lesz?

Elképesztő ez a bürokrácia. És mindezt mi fizetjük az adónkból. Saját magunkat szopatjuk.
De mindez így is marad amíg birka módjára tűrjük.

Azt is lehet mondani menjünk el az országból. Ezeknek én azt szoktam mondani, menjen el az aki miatt ilyen a helyzet amilyen.

Flynn 2008.11.06. 21:10:44

Először is, ha mindkét telek a tied, akkor ki nem szarja le, hogy vhol egy térképen elválasztja-e egy vonal vagy sem? Te úgyse építesz magadnak kerítést a közepére. Akkor meg minek vesződni vele. (A lényeg, h az egyik legyen akkora, h ráépíthess.)
Másodszor - és ez filozófikus lesz -, az állampolgárok azért hozzák létre az államot, hogy biztosítson bizonyos kereteket a mindennapi életük számára. Ez nem keret, ami itt folyik, hanem béklyó. Már rég maguknak az állampolgároknak fel kellett volna számolniuk az életüket keserítő, feleslages baromságokkal foglalkozó rendszert. Persze tudom, h ez csak filozófikusan megy könnyen. :)
A történelmi múlt és tanulságok ismeretében esélytelen. Még ha egyszer sikerülne is, száz év múlva ugyanígy itt lennének ezek a problémák...

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2008.11.06. 21:20:18

Én a földmérő szerepét nem látom a dologban. Úgy tudtam, hogy a földmérő arra van, hogy a telken kijelölje azokat a határokat, ami a földhivatalnál rögzítve vannak. De effektíve a két telek határa nem változik. Te csak azt szeretnéd, hogy a térképen is jelöljék azt, amit már rég megoldottál azzal, hogy a két telek közé nem húztál kerítést. Miért kell ide a földmérő?

Imi65 2008.11.06. 21:23:16

Mindenhol leépítések vannak.
A baj az, hogy olyan embereket is elküldenek például a földhivataból , akik hasznos jó munkát végeznek.
Egy vidéki földhivatalból elküldték azt, aki a záradékolásokat végzi. Minden héten egy napra a megyei földhivataloból jön két ember aki a munkáját végzi. Ez kevés. A 30 napot betartják, de hiába sürgös neked, hamarabb nem megy.
A földhivatal megspórolja a pénzt, de az ügyfél sokat veszíthet. Tudok olyan esetet, ahol az ügyfél a banki kamaton bukik havonta 4 millát. Ez egy nagy értékű kereskedelmi terület.
Persze lehet erre azt mondani, hogy biztos keres rajta eleget.
Igen, keres. De nagyot kockáztat is.

Netuddki. 2008.11.06. 21:28:11

Az kéne, hogy ha a hivatal is fizessen, ha kicsúszik a határidőből. Ugyanúgy mint az egyszerű állampolgár ha valamit időben nem csinál meg a hivatalnak.
Szerintem rövid időn belül qrva világ lenne, jópár embert kirúgnának és azok maradnának akik elvégzik a munkájukat.

Imi65 2008.11.06. 21:28:36

Mert a földhivatal a földmérő vázrajza és a hozzá tartozó mérési adatok alapján vezeti fel a nyilvántartásba.
A földmérő az mérnöki diplomával dolgozik.
A földhivatali dolgozok egy része pedig max érettségivel, és esetleg egy gyorstalpalóval.
Ezen felül pedig azért vannak komoly földmérői, és telekalakítási feladatok is.
A fent leírt egy egyszerű estet, de minden eljárást egyformán kell kezelni.
Az is fura lenne, ha egy, két esetben a hivatali ügyintéző döntené el, hogy ehhez kell, vagy nem kell földmérő.

OkoskaTo:rp 2008.11.06. 21:33:04

Kangörény: Panasszal élni azért, mert lehet, hogy túl sok hatása nem lesz, de anélkül meg _biztos_, hogy semmi. Ha bizonyítható károd származik a határidők túllépéséből, szépen fizethetik a kártérítést - természetesen nem a saját, hanem az adófizetők pénzéből. De hogy optimista is legyek, nálunk egy megalapozott panasz után szépen repült az aktakukac az építéshatósági osztályról.

Egyébként máshol is hallottam, hogy a 60 napos határidőt defaultból 90 naposként kezelik, mert valami mondvacsinált okot úgyis találnak a 30 napos hosszabbításra. És ha nagyon kekeckedsz, akkor szintén biztos, hogy találnak valami apróságot, ami miatt visszavágják az egészet, és kezdődik újra a 90 nap.

Hogy mondjuk egy használatbavételi engedélyen mi kerül 90 napba (ahol lényegében csak annyit kell ellenőrizni, hogy az általuk kiadott építési engedéllyel egyezik-e a felépült ház), azt senki sem tudja.

Flynn: Pl. azért nem mindegy, mert amíg papíron két telek van, addig építkezésnél mindkét telekről meg kell tartani a szükséges távolságot a határtól. Tehát ki van zárva, hogy pl. a nagy telek közepére épüljön valami, mint ahogy az logikus lenne.

Imi65 2008.11.06. 21:53:12

És még egy megjegyzés a földhivatal, és az Önkormányzatok együttműködéséről.
A legtöbb településen a két hivatal dolgozói, ügyintézői nem az ügyfél érdekeit nézik, hanem az egymás közötti ellentétek, sérelmek megbosszúlása az első.
Jártam már úgy, hogy a Polgármester által aláírt irat beadásakor, a földhivatal bekérte az igazolást arról, hogy a polgármester, az a polgármester. Semmi másért, csak egymás bosszantásáért.

v.l 2008.11.06. 22:01:04

Harom megjegyzes:

Az onkormanyzatok ugyintezoi (meg ha tobb evtizede csinaljak is) teljesen sajat szajiz szerint ertelmezik a jogszabalyokat.
Pl 1: a telekalakitasi engedely kerelmet barmelyik erintett ingatlan tulajdonosa kerelmezheti, ha tobb tulajdonostars van, barmelyik (egyetlen) tulajdonostars kerelmezheti. A kerelmet a kerelmezonek (barmelyik erintett ingatlan barmelyik tulajdonosanak) kell alairnia. A jogszabaly szerint a kerelem mellekletekent kell csatolni az engedelyezeshez a foldhivatal altal zaradekolt vazrajzot, melyet a kerelmezonek kell alairnia.
Az okos ugyintezo ebbol azt vezette le, hogy a vazrajzot az osszes erintett ingatlan osszes tulajdonosanak mar az engedelyezeskor ala kell irnia. Ez nyilvan nem igaz; elegendo a foldhivatali bejegyzeshez; raadasul bizonyos esetekben (pl. megosztasi per) ezt majd a birosag itelete fogja potolni.
Pl 2: A jogszabaly szerint telekalakitasi engedelyezesnel az osszes erintett ingatlan osszes tulajdonosa, valamint az ezekkel szomszedos osszes ingatlan osszes tulajdonosa fellebbezesi joggal rendelkezik.
Ugyintezonk gondolkodas nelkul jogerositette ugy, hogy csak az erintett ingatlanok tulajdonosai nyilatkoztak a lemondasrol.

A foldmerok sebessege nagy szorast mutat. Ha raer, van ideje, akkor 1 nap alatt meg tudja csinalni a helyszini felmerest es a papirmunkat. A foldhivatal jellemzoen megcsinalja a zaradekolast 1 honapon belul, csak aztan vagy kipostazza (na ez barmeddig eltarthat), vagy be kell mennie a foldmeronek. Aki ugye nem er ra akarmikor - ilyenkor tobb hetes keslekedesek is osszejohetnek.

Ennek a feleves telekalakitasnak tessek szepen orulni, kb. ennyi ido alatt szokott menni, sot, 3-4 honapnal elvileg sem tud gyorsabb lenni.
Viszont tessek a jatekba bedobni egy kis telekszabalyozast is (utcafront igazitasa), es maris tovabbi honapokkal szaladt meg a jatek, mivel az onkormanyzattal is meg kell allapodni, ami nagy elvezet.

Wawel (törölt) 2008.11.06. 23:29:21

Gyerekek,
azért azt szögezzük már le, hogy a történet minden szereplője a mi pénzünkből él. Az önkormányzati és földhivatali csinovnyik az adónkból, a földmérő pedig a megbízási díjból.
Tehát kurvára úgy kellene viselkedniük, hogy mi jól érezzük magunkat, ugyanis azért vannak és azért fizetjük őket. Az más kérdés, hogy a mai magyar valóság nem ez, hanem a portás szindróma, de folyamatosan, mindenhol és mindenkivel ezt kell érzékeltetni, különben nem fog változni semmi. És igen, módosítani kellene a jogszabályokat is, de a fejekben is rendet kellene tenni végre.

Reklamátor · http://reklamator.blog.hu/ 2008.11.07. 00:45:36

Telekösszevonás azért kell, mert ahogy korábban írták a ház elhelyezése szempontjából is fontos hogy a telket egyben kezeljék, továbbá a beépíthetőség a telek százalékában van megadva. Tehát pl. itt 10% a beépíthetőség, így egy 1000 négyzetméteres telekre bruttó 100 négyzetméteres házat építhetsz, ami nettóban kb. 80. Ha ennél nagyobbat akarsz akkor egyesíteni kell a két telket.

Reklamátor · http://reklamator.blog.hu/ 2008.11.07. 00:47:59

Panasszal élni nincs értelme. Én is csak egyszer fenyegettem ezzel meg az ügyintézőt, de a tettekig nem jutottam el. Azért nincs értelme, mert ha később építési engedély kell, akkor be fog tartani neked. És inkább most legyen lassabb, amikor "ráérek", mint akkor amikor a házat határidőre akarom elkészíteni.

storyline :) 2008.11.07. 07:46:57

Magyar Banánköztársaság Zrt. :D

PioDVD 2008.11.07. 07:51:59

Imi65!
Szerintem az elvégzett munkáért kell fizetni és nem egységes szabályokat (és díjakat) megállapítani, természetesen a legbonyolultabb ügyekhez igazítani a többit. Azaz, ha egy feladathoz nincs szükség földmérőre, mert már elvégezte korábban a munkát, akkor ne küldjük ki és ne fizessen érte az ügyfél.

A dolog másik része, hogy a földmérők odafigyelése is katasztrófa. A mi utcánkban "csak" kb. 40-50 cm-t tévedtek a 18 m-es telek kitűzésekor pluszban, így az egyik ház építésénél a kivitelező megépítette a pontosan 18 m-es kerítést, a fentebb írt távolságon meg ott maradt a lyuk. Természetesen a kivitelező g..i volt, mert megegyezhetett volna az építtetővel, hogy még lenne plusz 200e költség, de alapvetően a földmérő tévedett. A "szebbik" munkájuk az volt, hogy az egész telek sort rossz helyen kezdték el kitűzni (új osztás), így sikerült az első telek határát pontosan a vízvezeték nyomvonalába kitűzni, így kerítésépítésnél a vízvezetéknek annyi is lett...

Reklamátor · http://reklamator.blog.hu/ 2008.11.07. 08:12:25

Igen a földmérők is csak kavarnak, betettem a következő postomat:
reklamator.blog.hu/2008/11/06/burokracia_2_0

korutazo 2008.11.07. 09:06:53

Kedves Mindenki!
A földmérők védelmében szeretnék szólni és néhány gondolatot megosztani. Pusztán a földmérő által beadott műszaki dokumentációról:
1. lépés: földmérő megbízása után a földmérő elmegy a Földhivatalba ahol x óra alatt megkapja az adatszolgáltatást ~6000Ft-ért, hogy elkezdhessen dolgozni. Az adatszolgáltatás áll egy digitális állományból, nyomtatott térképmásolatból (bővebb, mint ha valaki egyszerűen azt kér az FH-ban) és tulajdoni lap másolatból.
2. lépés: helyszíni állapot ellenőrzése mérésekkel.
3. lépés: Műszaki dokumentáció elkészítése, amiből a megrendelő valóban csak a FH általt pecsételt változási vázrajzot kapja kézhez és csak azt látja. A dokumentáció tartalma a következő: x pld. változási vázrajz, mérési vázlat, területszámítás, birtokhatárpontok koordináta listája, + mindent digitális formátumban (ahogy szolgáltatták olyan formátumban) az előírások szerinti formátumban és mindezekek a földhivatalok előírásai szerint egy doksi rendezve kell leadni.
4. lépés: leadás: vizsgálati díj ~2500 körül van, + az ingatlannyilvántartási kérelem, amit a tuljadonos nevében kitölt 6000Ft (vagy 10000 sürgősséggel) és ezek után lehet leadni és sikerül is ha nem találnak benne hibát és nem adják vissza javításra egy-egy .., hibáért az egészet.
5. lépés: és a fentiekből az FH által lepecsételt papírt átadja a megrendelőnek.
Ezt követi a FH belső feldolgozási rendje és időtartama, amire a földmérőknek nincsen hatása.
Talán sikerült egy picit tisztább képet adni.
Üdv.

Reklamátor · http://reklamator.blog.hu/ 2008.11.21. 11:04:35

Ennyi idő kellett, hogy az illetékessel beszéljek. (heteken keresztül nem vették fel a telefont :)) Telekösszevonás esetén nem kell a szomszédok hozzájárulása, sőtt ki se lesznek értesítve róla. Ez nem rég óta van így, de "a jogalkotó ezt a könnyítést tette".
süti beállítások módosítása