HTML

Reklamálok, avagy élek Magyarországon

Ha valaki odafigyel arra, hogy a megrendelt szolgáltatás tényleg teljesítve van-e, a boltban a tejföl át van-e dátumozva stb., akkor döbbenten fogja tapasztalni hogy rosszabb a helyzet, mint amilyennek látszik: úton-útfélen megpróbálják átvágni, meglopni az embert. Erről szól ez a blog.

Friss topikok

  • anti-reklamator: Én csak most olvastam, de le a kalappal előtted! (2010.01.28. 20:21) Két nap tapasztalat. Sztrájk. (Frissítve: 6.nap)
  • Tigrinc: Szia Reklamátor! Én Ford szervízben dolgoztam egy ideig, kocsikat mostam, de egyből a szerelő műhe... (2009.09.25. 19:17) Megbízható márkaszervíz
  • Tigrinc: Hát nem semmi !!! Én is kicsaptam a balhét az Electro World dunakeszi áruházában. Nem is hagyom an... (2009.09.25. 18:33) A GVH dolgozik...
  • anti-reklamator: Hát ez most nagyon idevág! Ma tanultuk a fegyelmi eljárást és a kártérítési kötelezettséget. A "mu... (2009.06.18. 18:24) BKV-s szemét (Frissítve)
  • Reklamátor: Szia Anti-reklamátor! Pedig csak biztatni tudlak, hogy vidd vissza az ilyen termékeket az ügyfélsz... (2009.02.12. 09:04) Újracsomagolva

Linkblog

A GVH dolgozik...

2009.01.26. 08:01 Reklamátor

A karácsony-újév ünnepkörben elmaradt a blog folytatása. Most ez következik. A következő panaszomnak most lett vége.

Történ ugyanis, hogy november utolsó vasárnapján benn jártam egy Elecro World-ben. Semmit nem akartam venni, csak a fényképezőgép kínálatot szerettem volna megnézni. Találtam egy olyan márkát, ami korábban nem került be a látóterembe. Ára olcsóbb volt, mint a konkurens márkák ránézésre hasonló kategóriás gépei. Gyorsan le is fotóztam a mobilommal, ne kelljen megjegyeznem a típusszámot, és az árat. Így otthon utána tudok nézni, mit tud a masina a konkurensekhez képest.


 

 

Másnap megkaptuk az aznaptól érvényes akciós újságját az Elecro World-nek. Persze a fényképező részlegen nyitottam ki, és érdekes akcióra leltem:

Igen, nem csalás nem ámítás az akciós áron ugyanaz a fényképező 10 000 forinttal többe kerül, mint egy nappal korábban akció nélkül! Hogyan lehet az, hogy akcióval drágább, mint akció nélkül? Számomra becsületes módon elképzelhetetlen. Itt bizony a fogyasztó megtévesztésének minősített esete forog fenn…

Mivel saját magam nem tudtam megválaszolni, hogy lehet ezt becsületes módon megtenni, így az áruházhoz fordultam. Levelemhez jól jött a fotó, amit készítettem az áruházban, mert fotó nélkül tuti letagadják, hogy ezt ennyiért árulták. De nem tagadták le! Ugyanis hiába vártam epekedve a válaszukat, nem válaszoltak. Jobban mondva két levelet is kaptam tőlük, egyikben közlik, hogy kivizsgálják, másikban azt, hogy az illetékesnek továbbítják levelem.

Érdemi választ azóta se kaptam. Bánatomban írtam egy levelet a Gazdasági Versenyhivatalnak, mert ugyan jogász nem vagyok, de a fogyasztó átverése triviálisnak látszik ebben az esetben. Hisz hogy állíthatom én azt egy újságban, hogy ezt jó áron kapja meg tőlem, ha drágábban árulom, mint korábban?

A versenyhivatal ült rajta jó sokat, és meghozta bölcs döntését:
„Az Fttv. 6. § (1) bekezdése alapján megtévesztő az a kereskedelmi gyakorlat, amely valótlan információt tartalmaz, vagy valós tényt – figyelemmel megjelenésének valamennyi körülményére – olyan módon jelenít meg, hogy megtéveszti vagy arra alkalmas, hogy megtévessze a fogyasztót az alábbiak közül egy vagy több tényező tekintetében és ezáltal a fogyasztót olyan ügyleti döntés meghozatalára készteti, amelyet egyébként nem hozott volna meg, vagy erre alkalmas: c) az áru ára illetve díja, az ár illetve díj megállapításának módja, különleges árkedvezmény vagy árelőny megléte.” (kiemelés tőlem)
„Az Electro World Reklámújságjának hátoldalán olvasható szöveg szerint a kiadvány hirdetési újságnak minősül, melynek értelmében a benne szereplő termékek nem akciós termékek, hanem az áruházlánc termékpalettájának bizonyos részét hivatottak népszerűsíteni.”
„A GVH – a fentiekre alapozottan – nem valószínűsíti az Fttv. 6. §-ában foglalt megtévesztő kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértését”

Ez szép, és hiba volt nem észrevennem, hogy tényleg ott van a hátulján. Ámde! Az Electro World weboldalán biz az akciós újság felirat szerepel. Több helyen is, holott ez csak reklámújság. Én, mint fogyasztó, a nagybetűs akciós felirat láttán azt hihetem, hogy akciós újsággal van dolgom. De nem, az apró betűk nagyobb súlyt nyomnak a latban.

 

Tehát vajon, ha a weboldalon nézem meg a reklámújságot, akkor az akciós újság, vagy reklámújság? Akkor most át vagyok verve vagy sem?

Nézőpontom szerint át vagyok verve, mindenképpen. Hiszen a jogalkotónak nem hiszem hogy az volt a szándéka, hogy akciós újsággal ne lehessen aljas módon vásárlásra serkenteni, de reklám újsággal nyugodtan! És furcsa az is, hogy ezt a kiskaput az Electro World se tudja konzekvensen használni. Mindig kibújik a szög a zsákból.

Valószínű azonban, hogy nem véletlen van ott a kisbetűs rész az újság végén. Ezek szerint ez egy dedikált kiskapu. Amit az ügyintézőm, dr. BV is tudomásul vett.

Az már más kérdés, hogy az említett jogszabály nem az akciós újságra van kihegyezve, hanem általánosságban beszél a fogyasztó megtévesztéséről. Továbbá értem én, hogy létjogosultsága van azon reklámoknak is, amik nem akciósak, csak a készletre hivatottak felkelteni a figyelmet. Érzem azt is, hogy a kettő között nem éles a határvonal, de az eladónak lenne érdeke, hogy ezt egyértelműsítse, és ne kerüljön kétes szituációba. A kereskedőnek kellene igazolnia, hogy a vevő egyértelműen tudatában van, hogy milyen reklámot fog a kezében. Az nem pálya, hogy a weboldalon nagybetűkkel hirdetem, hogy akciós újság, aztán az akciós újság végén kis betűkben letagadom. Az meg még kevésbé, hogy ezt a GVH is elfogadja!

Ha bedobnak hozzám egy olyan lapot, amin a helyi művelődési házban lévő időszakos vásárlási lehetőségre hívják fel a figyelmemet, eszembe nem jut azon morfondírozni, hogy vajon az akciós vagy nem akciós. Az egyértelmű: nem akciós, bár ez is eléggé a határon van. De például a Praktiker eléggé egyértelművé teszi: nem találtam olyan hivatkozást, ahol az akciós újságját a reklám újság álarca mögé kívánta volna rejteni. Az árukészlet reklámozását pedig a weboldalon elérhető árukeresővel éri el. Persze simán lehet, hogy egy igazi GVH-s kiszúrna valami enyhítő körülményt, ha vásárló megtévesztésére alkalmas hirdetést fedeznék fel náluk. Az én szemem még nem állt rá erre.

Itt egy ország, ahol bárkivel beszél az ember, mindenki el van keseredve, hogy csúszunk lefelé, mindenki csak saját magának él. Senki nem nézi a köz érdekeit. A szomszédját is földbe tiporná, ha ezáltal előrébb jutna. És mindenki sajnálja magát, hogy ő csak egy porszem, és nem tehet semmit ez ellen. Erre itt van dr. BV, a kis porszem, aki tehetne valamit! Gondolom ő is érezte, hogy a szavak ilyen kiforgatása nem fair az áruházlánc részéről. De Ő a szürke porszem nem tett semmit. Ő, aki nem is porszem: neki ez lenne a feladata. De valamilyen indíttatásból inkább szemet hunyt felette. És nem Ő az egyetlen porszem a gépezetben, aki tehetne valamit, de nem tesz. Lesz még ilyen történet a blogon, már látom előre...

Vajon, ha mi kis porszemek oda kerülnénk, hogy csak lokálisan a saját területünket rendbe tehetnénk, megtennénk? Vagy szürkén szemet hunynánk, majd másnap ismét sírni kezdenénk, hogy ebben az országban semmi nem változik meg?

De azért pozitív dolgokat is felfedezek ám! A kapott levél papírjának mindkét oldalára nyomtattak. Tapasztalataim szerint nem ez volt a divat a hivataloknál. Tonnaszám pazarolták el a lapot korábban emiatt. Így a költségvetésnek is spórolnak, és kevesebb fát kell kivágni. Fejlődünk.
 

1 komment

Címkék: reklám újság sony akció world gvh fogyasztóvédelem vásárló electro panasz fényképező gazdasági versenyhivatal akciós átvágás megtévesztése

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamator.blog.hu/api/trackback/id/tr100902744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tigrinc 2009.09.25. 18:33:06

Hát nem semmi !!! Én is kicsaptam a balhét az Electro World dunakeszi áruházában. Nem is hagyom annyiban!!!!!
süti beállítások módosítása